vrijdag 21 augustus 2015

Pilion Noord

Vandaag verkennen we het noordelijk deel van het schiereiland. Dit is echt bergachtig. We stoppen eerst even om Kala Nera te bekijken, een badplaatsje niet ver hier vandaan. Corinne twijfelde bij het boeken nog even tussen Kala Nera en Afissos. Zo te zien heeft ze goed gekozen. Allebei zijn het leuke dorpjes, maar Afissos is toch net wat meer onze smaak.
Volos
Tot aan Volos is de tocht best aardig, maar als we eenmaal rechtsaf slaan en de bergen in gaan wordt het echt heel mooi. Prachtige vergezichten stapelen zich op, bocht na bocht omhoog. Berg Pilion ligt aan de rechterkant van de auto, een mooie groene berg. Wij rijden er in feite omheen met deze tocht. De oostkant van het eiland is totaal anders van karakter. De bergen verdwijnen steil in zee, dus er is nauwelijks ruimte voor strand of bebouwing. We rijden ook niet over een kustweg, zoals aan de westkant, maar over een onvervalste bergweg. Leuk om te rijden, wel vermoeiend met al dat sturen, remmen en schakelen. Oh ja, en af en toe gas geven natuurlijk, anders duurt de tocht wel heel erg lang.
Oost Pilion
We willen lunchen in Damouchari, een plaatsje aan de kust. De weg er naar toe is smal en daalt steil af. Aan de rand van het dorp is het een drukte van belang met auto’s. De weg begint steeds voller te raken met geparkeerde auto’s. Wij keren om en gaan verder zoeken. Het is hier duidelijk toeristischer dan we hadden ingeschat. Het volgende dorp dan maar, Tsangarada. We vinden een restaurant met een mooi terras onder de bomen aan de doorgaande weg. Het plekje is fantastisch, het eten is heel redelijk. Als ik het toilet ga opzoeken word ik aangesproken door een man die me behulpzaam de weg wijst. Het blijkt een Nederlander te zijn die hier al 25 jaar woont. Hij komt uit Pijnacker en kent Delft goed. Minimaal 1 keer per jaar gaat hij namelijk nog terug naar Nederland en verblijft dan in Delft. Zelfs de restaurants en de terrassen in de stad kent hij goed.

Hij raadt ons aan om de plataan op het dorpsplein te gaan bekijken, de oudste boom van Griekenland en ook nog eens heel groot en dik. Eén van de takken moet zelfs met een stenen kolom ondersteund worden.
Plataan 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten