Geen wilde dieren deze keer, maar lokale Oegandese cultuur. We zijn een dag op een boerderij en draaien in het dagelijks leven mee.
Voor het ontbijt gaan we Ankole koeien melken en krijgen we wat uitleg wat de vrouw vervolgens met de melk doet. De traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen is erg strikt. Mannen doen het buitenwerk en vrouwen doen het binnenwerk. Vanaf 12 jaar mogen vrouwen ook niet meer onbegeleid de bush in, dan moet er een man bij zijn.
Alles gebeurt met de hand. De karaffen waar de melk in opgevangen wordt zijn met rook ontsmet.
De opening is vrij smal, dus het is goed mikken om de melk in de karaf te krijgen. Vervolgens wordt de melk in andere karaffen gedaan, één karaf voor elk gezinslid. De grootte van de karaf hangt bij de kinderen ook van de leeftijd af.
Al de overtollige melk wordt voor yoghurt of ghee gebruikt. Het karnen van de ghee gebeurt ook met de hand en elke keer wordt het vet afgeschept en bewaard voor de volgende dag. Ze maken trouwens van oudsher geen kaas in deze cultuur, maar daar beginnen ze nu wel iets mee te experimenteren.
Uiteindelijk mag Corinne een koe komen helpen melken. Het oogt nog vrij lastig om er melk uit te krijgen, dus ik denk dat ik het niet zo erg vind dat ik niet aan de beurt kom.
Na het ontbijt gaan we een kleine wandeling maken. Tijdens de wandeling kijken we vooral naar vogels en het is verbazingwekkend hoeveel verschillende soorten je tegenkomt op een stukje van een paar honderd meter. Ik probeer de vogels op de foto te krijgen, maar ze werken niet echt heel goed mee. Dan maar wat mensen die op de weg lopen vastgelegd. Peter en Corinne zijn druk bezig met het uitzoeken welke vogels ze zien en waar ze precies op moeten letten om de ene vogel van de andere te onderscheiden. Corinne leert heel erg veel over vogels observeren deze reis, dat is wel duidelijk. Het valt mij trouwens op dat Peter de vogels vooral eerst op het gehoor spot. Meestal herkent hij het geluid wel en weet dan welke vogel hij moet gaan zoeken.
Nog voor de lunch gaan we naar de maandelijkse markt in het dorp. De markt is gecoördineerde chaos, zoals Mary zegt. Wij kijken onze ogen uit en tegelijkertijd zijn wij de bezienswaardigheid voor het hele dorp. “Wie bekijkt nu wie” bekruipt me weer. We worden zelfs zo’n beetje over de hele markt gevolgd door een groepje kinderen. Mary heeft het lastig bij de kraampjes waar ze wat wil kopen, want omdat wij er bij zijn, gaat voor haar de prijs omhoog. Dus zo af en toe lopen we een beetje alleen door, zodat zij rustig kan onderhandelen. Maar ik denk niet dat dat veel geholpen heeft, want volgens mij wist binnen de kortste keren iedereen op de markt dat er een paar toeristen waren.
Na de markt gaan we door naar een lagere school. We worden door de hoofdonderwijzer ontvangen en op zijn kantoor (nee, we zijn echt niet stout geweest!) legt hij het een en ander over het reilen en zeilen van zijn school uit. Ons bezoek verstoort de lessen al, want uit de klassen waar we langs lopen hangen de leerlingen uit de ramen om naar ons te zwaaien en ons gedag te zeggen. We worden ook aan een drietal groepen (tweede, vijfde en zesde jaar) voorgesteld. De hele klas staat dan op om ons welkom te heten en zich als groep voor te stellen. Als wij vervolgens onszelf kort voorstellen, krijgen we een klein applaus van elke klas. Hier merk je wel dat Mary een tijdlang politica is geweest. Het gemak waarmee ze met het schoolhoofd praat en de klassen wat inspirerends weet te zeggen is indrukwekkend om te zien.
Als we weggaan is het zo’n beetje lunchtijd en alle leerlingen lopen over het terrein. Ik wil nog wat foto’s maken en dan is de beer echt los. De kinderen drommen voor mij tezamen, om maar op de foto te kunnen. Ze persen me zowat fijn als ik het resultaat op het scherm van de camera laat zien. Zo af en toe voel ik ook een leerling aan mijn arm voelen, om te kijken of ik echt zo’n lichte huid heb. Een ‘betrap’ ik er en ik bied haar mijn arm aan om te voelen. Ze twijfelt heel eventjes, maar voelt dan toch aan mijn onderarm. En ja, ik besta echt.
Na de lunch gaan we op pad richting het drielandenpunt hier vlak in de buurt. We stoppen onderweg voor flink wat vogels en bij de grensovergang van Oeganda, Rwanda en Tanzania lopen we wat rond en kijken uit over de rivier die de grens tussen Oeganda en Rwanda vormt. Er wordt daar een heel groot complex gebouwd, wat straks de grenspost van deze drie landen moet combineren. Ziet er indrukwekkend uit.